top of page

Случаят с розовото масло в ЕК е един разказ за това как могат да се случват нещата и в България

Updated: Nov 23, 2023

Интервю за Информационна агенция "Фокус", автор: Цоня Събчева


Европейският парламент с голямо мнозинство изключи етеричните масла от новата класификация на етикетите, приравняващи розовото и лавандуловото масло с химически продукти, които може да са опасни за здравето. Приетият текст гласи, че “продуктите от растителен произход, които не са химически или генно модифицирани няма да бъдат в обхвата на новата класификация". Как се случи това говори в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" евродепутатът Андрей Новаков.


"Всички български евродепутати работихме като един с всички делегации и резултатът е налице. Трябва да кажа, че беше една изключително сладка победа, тъй като с 318 на 293 гласа се вижда колко оспорвано е било, но в крайна сметка успешно. Розовото и лавандуловото масло, другите етерични масла да не бъдат приравнявани като синтетични или други добити по изкуствен начин ароматизатори и оцветители, които действително могат да са вредни, а не както е нашето розово масло. И аз вярвам, че това гласуване и неговия резултат спокойно могат да бъдат знак за всички българи за това, че когато имаме цел можем да се обединим и да постигаме такива победи", каза Андрей Новаков, който е в основата на тази акция, след като кмета на Казанлък Галина Стоянова алармира за това.


По думите на евродепутата, това вече е глътка въздух за българския бизнес и много силен знак.


"Позицията на Европейския съвет доста разклати първоначалното предложение на Комисията, а сега и на първо четене Европейския парламент. Това идва да покаже, че и двете законодателни институции на Съюза не са склонни да нанесат такъв удар върху тази индустрия. Тук трябва да кажем, че имахме много силна подкрепа от Италия, от Франция, от Испания, от Гърция, от Португалия, повечето южни държави. Тепърва предстои анализ на самото гласуване, за да видим къде точно сме получили подкрепа, къде сме загубили, а сме очаквали такава. Но оказа се, че сме успели да мотивираме големите европейски държави, основателките на Европейския съюз да ни подкрепят и това означава много за моите колеги-евродепутати, които в крайна сметка са използвали своите позиции и са ги осребрили в полза на България. Има много мои колеги, които са на много високо ниво, и президента на либералите е българин г-н Илхан Кючюк, доскоро президентът на социалистите беше българин г-н Станишев, г-н Емил Радев е заместник-председател на Правната комисия в Европейския парламент, колегата Андрей Ковачев на много висока позиция, като ръководител на българската делегация в ЕНП. Всички те работиха като един и резултатът е налице", посочи Новаков.


Според него, сега българската дипломация тярбва да работи активно за това да запази позицията на Европейския парламент в рамките на преговорите. Огромна роля има българската дипломация и постоянното представителство в Брюксел, които трябва активно да работят в рамките на тези триалози. Този подход трябва да бъде запазен и гласуваните текстове, които изваждат естествено добитите етерични масла от списъка с тези, които ще се обозначават изрично на етикетите да бъде запазено. "Разбира се, нашата работа с екипа, който ще преговаря от страна на Европейския парламент остава", каза още евродепутатът.


"За щастие, в българското правителство е г-жа Мария Габриел, която съм сигурен няма нужда да бъде подсещана. Тя има изключителен опит в Европейската комисия, който ще използва. И като външен министър, вижда се, че има изключително одобрение за работата и за нещата, които постига за България. Аз мисля, че това ще продължи и ще се отрази на финалния резултат по отношение на гласуването на този регламент", добави Андрей Новаков.


"Това е един разказ за това как могат да се случват нещата и в България, за това как България може да поведе европейска инициатива. Това признание дойде от всички държави, включително от Франция “България лидираше този процес". Това е пример за това как можем да работим като един не само политиците. Защото това започна от един кмет, кметът на Казанлък г-жа Стоянова, от един журналист - вие от "Фокус" - г-жа Събчева, от една делегация, една от малките в Европейския парламент 17 души - българската и прерасна в това гласуване в което имаме 318 гласа", каза още евродепутатът Андрей Новаков.

bottom of page