top of page

На път сме да накараме Европейския съюз да преосмисли политиката си за етеричните масла

Със своя пробив в защитата на българското розово масло в Европарламента, българските евродепутати сме на път да принудим Европейския съюз да преосмисли цялостно своя подход в законодателството за етерично-маслените култури. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на Втората национална среща на дестилаторите на етерично-маслени култури в България.


Новаков коментира гласуваната през октомври преговорна позиция на Европарламента относно измененията в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP). Тогава с разлика от едва 25 гласа евродепутатите подкрепиха изменението на българските евродепутати и се съгласиха да защитават позицията да няма ново законодателство за етеричните масла и Европейската комисия да изготви доклад относно въздействието им върху човешкото здраве в срок не по-рано от 6 години.


По всичко личи, че гласуваната позиция на Европарламента и становището на Съвета на ЕС са сериозен знак за Европейската комисия и показват ясно, че и двете законодателни институции на Съюза не са склонни да нанесат такъв удар върху тази индустрия, коментира Новаков. Така той аргументира и личния си прочит за една от причините към настоящия момент Еврокомисията да не публикува свързаното с този регламент преразглеждане на Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH). Този регламент беше анонсиран трайно за края на тази календарна година, но след гласуването на преговорната позиция на Европарламента той вече не присъства в законодателната програма на Европейската комисия. „По неофициални канали знаем, че дори бъдещото Унгарско председателство не очакват предложение в рамките на този мандат на ЕК. Ако това е вярно, постигнали сме и домино ефект под формата на променени планове“, добави Новаков.


Това е успех не само за производителите на розово масло в България, но за всички държави в Европейския съюз, които произвеждат и търгуват с етерични масла. Трябва да кажа, че това беше една изключително сладка победа, тъй като с 318 на 293 гласа се вижда колко оспорвано е било, но в крайна сметка успешно, добави Новаков, като отчете за пореден път как всички български евродепутати са работили заедно за постигането на този успех.Тук трябва да кажем, че имахме много силна подкрепа от Италия, от Франция, от Испания, от Гърция, от Португалия, повечето южни държави. Оказа се, че сме успели да мотивираме големите европейски държави, основателките на Европейския съюз, да ни подкрепят и това означава много за българските евродепутати, които в крайна сметка са използвали своите позиции в полза на България.


Къде е проблемът:

Измененията в Регламента за класификация, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), инициирани от Европейската комисия, предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни въз основа на съдържащи се в тях елементи, които в определени условия могат да предизвикат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве. В същото време Комисията мотивира промените и със Зелената сделка с опасението, че попаднали в почвата (след употреба на козметични продукти например), те предизвикват замърсяване на колоната среда.

Желанието на Европейската комисия да промени начина на етикетиране на етеричните масла предизвика силни притеснения у българските производители, преработватели и търговци на масло от роза и лавандула поради потенциалното изискване продукцията им да бъде определена като опасна за здравето и това да повлияе негативно както на производството, така и на пазара на етерични масла.

С гласуването си по време на пленарната сесия евродепутатите одобриха преговорната позиция на Европейския парламент за тристранните срещи с Еврокомисията и Съвета. Така по време на триалозите Европарламентът ще се бори да няма никакво ново законодателство относно етикетирането и класификацията на българското розовото масло, а срокът за доклад на Европейската комисия да бъде фиксиран за по-дълъг период от минимум 6 години.

bottom of page