top of page

Ако до Коледа не ни приемат в Шенген, трябва да премахнем границата с Румъния

Интервю за ТВ Euronews България


„Очевидно е че се търсят какви ли не причини, за да не бъдем приети в Шенген, без значение каква е обективната истина, а тя е, че от 12 години сме готови да влезем в Шенген. Продължаваме да си пазим границите по-добре. Ако до Коледа не ни приемат, границата между България и Румъния трябва да бъде премахната с двустранно споразумение.“ Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков.

„Колко време трябва да чакаме и да гледаме подигравки? Отказвам да приемам такова отношение спрямо България. През 6 месеца слушаме глупости“, подчерта той.

Истината е, че трябва да минат едни избори в две държави, в които да спечели този, който използва тази реторика и след това да продължим спокойно да си развива Съюза. Не можем да стоим заложници на подобно дребнаво политическо поведение. Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ-ЕНП


„ЕК каза 10 пъти, че сме готови за Шенген. Европейският парламент каза 110 пъти, че сме готови за Шенген. 95% от държавите в ЕС казаха, че сме готови за Шенген. Само според две държави не сме готови“, посочи Новаков.

По думите му разделянето от Румъния продължава да бъде тема. Все пак, евродепутатът смята, че това няма да помогне на северните ни съседи и няма да се случи. Според Новаков България може да използва правото си на вето при гласуването на европейския бюджет, за да изрази недоволството си от политиката на Австрия и Нидерландия спрямо страната ни. „Бих разчитал на доклад на някоя институция, която лесно може да проследи пътя на петрола и нефтопродуктите след това“, коментира евродепутатът съмненията, че „Лукойл“ заобикаля санкциите срещу Русия.

„Бих изчакал да видя доклади на европейски институции, но ако това е факт, със сигурност трябва да видим кой го е допуснал и как е било възможно“, допълни той.

Знам, че ЕК има много стриктен механизъм за следене на санкциите и ако нещо подобно се е случило, след докладите на неправителствените организации и публикациите в Брюксел да видим какво ще кажат Европейската прокуратура и ОЛАФ. Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ-ЕНП


Според Новаков замразяването на руските активи в чужбина и изтегляне на западните компании от Русия са били едни от най-ефективните ограничителни мерки, наложи от ЕС срещу Москва заради руската агресия срещу Украйна.

„Със сигурност санкциите оказват влияние. Дали може да бъдат по-добри? Да, със сигурност може“, каза още той.

bottom of page