top of page

94-ият по влияние евродепутат в Брюксел е редник Андрей Новаков в Шумен. Жертва брадата и егото си


35-годишният мъж е единственият българин в класацията на 100-те най в Европарламента в компанията на Манфред Вебер и Роберта Мацола


Мотивът му да влезе в казармата - да възпита егото си и да добие умения за работа в екип


Заряза заплатата от 14 470 лв., в армията ще получава 1200 лв.Андрей Новаков – 94-и в класацията на 100-те най-влиятелни депутати в Европарламента (от общо 705) на платформата EUmatrix заряза Брюксел и стана прост редник в шуменската казарма.


За това той жертва дълго отглежданата си и грижливо поддържана брада и егото си.

В Брюксел той живее в апартамент под наем около 50 кв.м. В Шумен спалните помещения са в панелна сграда за цялата батарея от 40 души. Редниците живеят по двама в стая с баня и тоалетна. Имат по едно легло и едно шкафче. Всичко е доста амортизирано. 40-те души ползват една пералня.

В Брюксел Новаков обича да яде телешко - там са доста добри в приготвянето му. В казармата има боб, леща, кюфтета по чирпански, кашкавал пане, пилешка супа. Разполага с 12 лв. за храна на ден, с които си купува ястия от гарнизонния стол.


Дневният режим е строг

Сутрин става в 5:30, първият строй е в 5:55, следва физическа подготовка – 35 мин., после занятия, сглобяване и разглобяване на автомат Калашников (целта е 11 сек.), строева подготовка вечерта по тъмно. Отбой в 22.20, после точно 470 мин. сън. Яко маршируване, бегом марш, легни, стани. Командирите са по-млади от Андрей - на по 22-23 години, а той е на 35, но изпълнява без мрънкане, защото така трябва.

"Исках да потисна егото си и да придобия опит от работа в екип". Така Новаков обяснява мотивите си да влезе доброволно в казармата. Работа в екип е и основното съдържание в обучението в школите за лидери по света, но евродепутатът е избрал по-бруталния вариант, където няма мърдане. Вече е командвал сам взвода в продължение на 4 дни под ръководството на професионалните военни, така че първият опит е натрупан.


"Обмислям го от 2019, ковид ме спря, после изборите. Правя го за себе си, искам да изкореня егото си – тук това става още на първия ден, в момента, в който стъпиш в поделението – обръснаха ми брадата. Ако един сбърка, наказват целия взвод. Излязох от зоната си на комфорт. Но искам да придобия и знания, искам да видя нещата отвътре. Когато гласувам бюджет например да мога да задавам правилните въпроси. Всеки ден четем сводки от войната, препоръчвам го на всеки мъж, пък и на жените. Разбира се, исках да видя от близо как се пази държавата ни", обяснява Новаков.Ще излезе младши специалист артилерия и ПВО

Този месец той ще се разпише не за 7400 евро (14473 лв ). в европарламента, а за 1200 лв. в българската армия и тях ще ги дари за табели за ограничения на скоростта с радар. Андрей Новаков е взел един месец неплатен отпуск от европарламента – писал е писмо на председателя на ЕП Роберта Мецола, че ще служи в армията и се е отказал от заплатата си за този период. Условие да бъдеш приет в програмата за доброволна военна служба е да си в неплатен отпуск.


Обучението продължава един месец. Евродепутатът е постъпил на 7 септември. Получил военно звание "Редник първи клас". Поделението в Шумен е част от Сухопътни войски- Артилерия и Противовъздушна отбрана (ПВО). Началната подготовка ще трае до 6 октомври, когато е военната клетва. Пълен казармен режим, абсолютно забранено е излизането извън територията на поделението. Спи се задължително в спалните помещения на батареята.


Този тип доброволна военна подготовка бе въведена през 2018 година от второто правителство на Бойко Борисов. Накрая Новаков ще получи квалификация "Младши специалист артилерия и ПВО.Андрей Новаков обича да се бори за каузи.

Подходът му е доста активен и необикновен. Затова тази година той се нареди на 94-о място сред 100-те най-влиятелни политици в Европейския парламент. Членовете на ЕП са подредени според лидерски умения, законодателни дейности, представяне, както и мрежа. Новаков е единственият българин сред тези сто. Класацията водят, разбира се, германците. Начело на е председателят на ЕНП Манфред Вебер, след него е шефката на парламента Роберта Мецола.


Последната кауза, която Андрей се надява да доведе до добър край, е на продуктите с розово, лавандулово и други етерични масла да няма етикет с череп и кости. Заради нов регламент по Зелената сделка стресиращ етикет като на цигарите ще предупреждава, че продуктите с етерични масла са токсични. Това заплашва да срине българското производство и износ на розово масло, а владеем 70% от световния пазар. Маслото от нашата роза дамасцена е най-търсеното за парфюми и козметика, защото е най-качествено. По площи с лавандула сме надминали Франция и сме станали първи в света.


Новаков се зае с тази кауза, още когато се появи проектът за решение и упорито събира единомишленици. Неотдавна той организира и представяне на Казанлък и българското розово масло в Европарламента. Резултатите то тази му активност са доста обнадеждаващи.


Ето какво написа преди 4 дни във фейсбук Радан Кънев от ДСБ, също евродепутат от Европейската народна партия: "На почти среднощно заседание на Комисията по околна среда в Страсбург гласувахме Регламента за означаване, етикетиране и пакетиране (CLP) - изключително чувствителна тема за производителите на розово масло и етерични масла изобщо. Голям успех за българската делегация - специални поздравления за Andrey Novakov, който се ангажира най-активно по темата. И благодарности за докладчика Мария Спираки от Гърция!"


Андрей Новаков доведе Спираки в България и я разходи из Розовата долина, за да я спечели за каузата.


Първата си голяма кампания в Европарламента той организира още през 2018 г. Тогава е все още най-младият депутат там (като такъв влезе 4 години преди това). Той тръгна на поход срещу т.нар. пакет "Макрон", който предвиждаше тировете задължително да се прибират у дома на всеки две седмици. Това щеше да изтика от пазара нашите превозвачи - 100 евро струва да прибереш тир от Австрия в Германия, 1100 - в България. Тогава Новаков дори се качи на тир в Антверпен и пропътува с него за 4-5 дни разстоянието от 2300 км до София.


Целта не бе да получи силни усещания, а за да се увери през какво минават нашите превозвачи. Така, когато транспортната комисия на Европарламента гласува пакета "Мобилност", Новаков може да излезе и да каже: "Да, ама аз съм свидетел, че в Германия тираджиите имат право да карат само 8 часа, а в събота и неделя са длъжни да изчакват", даде пример Новаков пред "24 часа" тогава.

Пакетът "Макрон" бе приет, но с някои важни за България изменения.


Борбата за правата на транспортния бранш е една от големите каузи на Новаков през годините. За пръв път в историята на Европейския парламент по негова инициатива се събират над 44 хиляди подписа срещу опашките по границите, относно отстояването интересите на шофьорите, превозвачите и жителите на пограничните райони.


За Новаков може да се каже, че е селф мейд

Тоест изградил се е сам. Той е роден в Пазарджик, но израства в с. Момина клисура. Първо дете е в семейството на Гриша Новаков и Марина Павлова. Родителите, както и по-голямата част от семейството му, са служители или миньори, работили са при изграждането на електрическите централи, тунели и язовири от каскадата Белмекен. В село Момина клисура учи до 7-и клас. Основното си и средно образование завършва в софийската Професионална гимназия по електротехника и автоматика (бивша „Киров“) със специалност „Електрически централи, мрежи и системи“ и е сред отличниците на випуска.


Мести се в Благоевград, където учи паралелно две специалности в Югозападен университет „Неофит Рилски“. През 2011 година придобива бакалавърска степен с „Отличен“ по „Публична администрация“, а през 2014 година - магистърска степен по „Право“ с „Много добър“.


През ноември 2014 година специализира в САЩ по програма за млади лидери, включваща обучения в Държавния департамент и Пентагона.


През 2011 година е избран за заместник-председател на най-голямата студентска организация в Европа – Европейските студенти демократи (European Democrat Students). През 2012 г. на Конгрес на организацията в Берлин е единственият зам.-председател, преизбран на поста си и е първият българин, служил два мандата в Изпълнителното бюро на ЕДС.


От 2011 до 2014 година работи като експерт „Връзки с обществеността“ в община Благоевград, част от екипа на кмета д-р Атанас Камбитов.

В края на 2008 година става член на ГЕРБ в Благоевград. Последователно е областен координатор на Младежи ГЕРБ-Благоевград, международен секретар на Младежи ГЕРБ. Бил е кандидат за депутат в българския парламент.


Влиза в Европарламента през 2014 г. При встъпването си в длъжност е най-младият член и един от най-младите в историята на институцията.


Лауреат е на класацията на списание Форбс „30 под 30“

за най-успешни млади хора в Европа, категория „Политика“.

На 6 октомври 2015 година Европейският парламент одобрява доклада „Новаков“, след който България получава 6,377 милиона евро финансова помощ за справяне с последствията от наводненията и тежката зима през същата година.

В края на 2015 година Европейският парламент приема инициираната от него резолюция за намаляване на бюрокрацията в европейските фондове с над 90% от гласовете.


Сега целта му е да довърши борбата за спасяване на розовото масло.

Новаков не иска да говори за личния си живот, но признава, че в живота му има една единствена жена - Ема. Тя е на 5 години и половина.Comments


bottom of page