top of page

С близо 500 млн. евро ще може да разполага България по плана REPowerEU на ЕС

Източник: БТА, Елена Савова


С близо 500 млн. евро, и по-конкретно с 480 млн. евро, ще може да разполага България по плана на ЕС REPowerEU, който по-късно днес ще бъде гласуван в планарната зала на Европейския парламент. Това каза на онлайн брифинг за български медии евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП).

Планът REPowerEU беше представен от Европейската комисия през март 2022 г. с цел да намали енергийната зависимост на ЕС от руски енергийни източници и да подпомогне държавите членки в борбата им с енергийната бедност. Средствата по инструмента, който е част от по-широкия пакет за възстановяване на Европа, трябва да бъдат насочени към подпомагане на енергийно бедни домакинства, за подпомагане на енергийната ефективност на малки и средни предприятия и за създаване на възобновяеми енергийни източници, уточни Новаков. Финансирането, предвидено за целия ЕС, е 230 млрд. евро, като едва 20 млрд. евро са свежо финансиране, значителни средства ще постъпят от търговията с вредни емисии, други части - от кохезионни средства, доброволни вноски, както и по линия на земеделието.

Работи се с изключително кратки срокове - очаква се планът по-късно днес да бъде гласуван в пленарната зала на ЕП, след което да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС, а в 30-дневен срок след публикуването държавите трябва заявят интереса си за участие в него, отбеляза евродепутатът.

По този инструмент държавите могат да се възползват от до 20 процента авансови плащания, което в случая на България означава около 100 млн. евро авансово, подчерта той. След като заявим желанието си за участие, ще можем да се възползваме от авансовите плащания. В този 30-дневен срок не е необходимо подаване на конкретни проекти. Парите по този инструмент ще се разходват през Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и съответно в компетенцията на националното правителство ще бъде накъде ще насочи ресурсите му, допълни евродепутатът.

По думите му забавянето на България по отделни части на ПВУ и евентуалното му предоговаряне няма да възпрепятства България да се възползва от други негови елементи като инструмента REPowerEU. Евродепутатът все пак отбеляза силната необходимост от редовно правителство, което да се заеме с изпълнението на ПВУ и неговото предоговаряне, предвид че едва до 1 юли тази година можем да договаряме средства по него.

コメント


bottom of page