top of page

Идеята на Андрей Новаков за 1 минута стандарт за обработка на камионите по границите влиза в ЕП

Европейският парламент прие да включи в дневния си ред за тази седмица разглеждане и публично изслушване по петицията на Андрей Новаков за въвеждане на времеви стандарт от 1 минута за обработка на камионите по вътрешноевропейските граници. Заседанието на Комисията по петициите е насрочено за четвъртък, 30 ноември, около 11:30 ч. българско време и може да бъде проследено пряко в уебстраницата на Европейския парламент с превод на български език.


Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков. Стотици петиции се предлагат всеки месец на вниманието на Европарламента. Борбата е голяма и фактът, че нашата е одобрена за публично изслушване, безспорно е добър знак и крачка в правилната посока.


През февруари евродепутатът Андрей Новаков внесе в Европейския парламент петиция с 44 247 подписа с искане да бъде въведен общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници. Инициативата на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ идва в отговор на честите задръствания на ГКПП и километричните опашки от камиони, причинени от дългото време за чакане и закъсненията, свързани с проверки и контрол на превозните средства.


Новаков стартира подписката през лятото на 2022 г. след поредната криза с блокирани камиони на граничния пункт Русе - Гюргево. Събирането на подписите отне шест месеца и бе проведено на територията на цялата страна. В текста на петицията се подчертава, че километричните задръствания оказват отрицателно въздействие и върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, възпрепятстват придвижването между държавите-членки, компрометират здравето и условията на труд на шофьорите.

Kommentare


bottom of page