top of page

Замисляме изложение на розово масло в ЕП, за да защитим неговото производство


Преди десетина дни кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи в интервю за "Това е България“, че Европейската комисия смята да обяви етеричните масла за химически субстанции, за да ги забрани. Ревизията на политиката на Общността в рамките на Стратегията за устойчива химия обаче застрашава производството на етеричните масла в Розовата долина и поминъка на хората, живеещи в нея. Но тя ще удари и по престижа на България, известна от векове с производството на розовото си масло и с това, че розата е една от нейните емблеми. Докъде е стигнало намерението на Европейската комисия? Евродепутатът Андрей Новаков се зае да направи проверка. Г-н Новаков, какво постигнахте? Вие се ангажирахте да се занимаете със случая, независимо че не е в преките ви задължения. Той обаче силно засяга имиджа на България и поминъка на региони в страната, а вие работите и в Комисията за регионално сътрудничество, затова – какво успяхте да постигнете?

За жалост, проблемът се оказа по-голям, отколкото очаквах. Истината е, че той все още е на територията на Европейската комисия, тъй като това изменение на регламента не е изпратено до Европейския парламент, но от тази гледна точка това е нещо хубаво, защото го хващаме в началото. Оказва се лошо, защото по всичко личи, че Европейската комисия иска да приравни рафинирането на етерични масла към рафинирането на петрол или производството на други химични продукти, да важат същите правила, същите регулации, които в значителна степен биха затруднили производството на розово масло не само, ами и на лавандулово, което означава, че засегнати няма да са само Казанлък и Стара Загора, а и много други райони в България.


А какво ще се случи, ако Европейската комисия все пак стигне до този регламент? С какво можете да реагирате вие?

Офисът ми установи контакт с кметове от Франция, които също са засегнати, и обмисляме общ отговор, като надявам се на този първоначален етап да получа подкрепата и на моите колеги от Франция. Ще поискаме среща с Европейската комисия, да ни дадат някакъв разумен отговор на кой му е хрумнало, че вече не е достатъчно етеричните масла да бъдат разглеждани като земеделски продукт, каквито всъщност са, и да започнат да се разглеждат като химически продукт и да отговарят на всички изисквания, с които се произвеждат да кажем белина, бензин или други продукти, които знаем, че са опасни и нямат по същество нищо общо. Но в този момент не можем да направим друго, освен да потърсим първоначална информация, която трябва да призная, не са длъжни да ни дават от Европейската комисия, тъй като явно още не е готово самото предложение, но е хубаво, че ще реагираме така, че да можем да покажем, че има държави членки в Европа, които са против още на този първоначален етап. Но нека да видим всъщност черно на бяло какво е разписала Комисията.


Може би ще се наложи да им обясните за последиците от техния регламент, за последиците за региони, в които има традиционно производство на такива етерични масла – розово, лавандулово и т.н.?

Аз на първо място искам да благодаря на кмета на Казанлък г-жа Галина Стоянова, която първа алармира за този проблем, първа каза, че има опасност от такъв регламент, първа се свърза и с кметовете от Франция така, че да се организираме в общ фронт, и от тази гледна точка тя свърши много работа за това, че постави темата на първо място в България, а в координация с мен – и тук, в Брюксел, в Европейския парламент. Ние дори преди няколко месеца планирахме с нея да направим изложение на розово масло вътре в Европейския парламент, без въобще да допускам, че ще се стигне до такъв момент, в който ще се борим за това да запазим неговото производство. Вие добре казахте във вашия анонс, че тук не говорим само за индустрия, тук не говорим само за работни места, макар че те са много важни. Има причина по царско време част от резервите на нашата страна да бъдат съхранявани освен в злато, и в розово масло. Това означава, че това е превърнато в наш символ, ценно до степен, в която го съхраняваме, както се съхранява злато. И аз мисля, че трябва да направим всичко по силите си и да обединим тук, заедно с колеги от Комисията по земеделие, от Комисията по промишленост и индустрия, вътрешен пазар да направим така, че да се направи изключение за етеричните масла. Няма как да бъдат приравнявани, пак казвам, ако това е истина.


Може би трябва да потърсите и във Франция Асоциацията на градовете за парфюми, ароматни изделия и етерични масла, които също имат отношение по темата, защото не само град Грас като център на парфюмерийната промишленост е притеснен, би трябвало да се притесни и Франция, която пък е страната производител на луксозна козметика. А без етеричните масла тази козметика е невъзможна.

Факт е, че тя ще бъде много засегната. На мен ми се ще в момента, в който преодолеем този проблем, да помислим и за това как да произвеждаме продукти с по-висока добавена стойност. Имам предвид не просто да продаваме суровината на друга държава, която за същото количество розово масло да получава десетократно повече приходи. Може би е време да помислим и за това ние да произвеждаме и наша козметика с розово масло на същото ниво, каквото е във Франция, така че по-голяма част от печалбата да остава в България, да отива и до самите производители, до хората, които се грижат за розите и имат толкова специфичен труд.


Ето как една идея ражда друга идея. Може би трябва да оформите тази си идея, г-н Новаков, и да я предоставите на вниманието на българските производители, на българското правителство. А сега, както влизаме и в предизборна кампания, е добре да се сложи такава идея като акцент.

Още по-амбициран съм да се заема с този проблем в момента и да организираме събитието в Европейския парламент, въпреки намеренията на Европейската комисия, и да направим такова изложение на розово масло тук, в Брюксел, за да привличаме колкото се може повече потенциални партньорства, повече потенциални клиенти на тези български продукти и да разширяваме влиянието на нашите производители.


Кога смятате да организирате този ден или седмица на розовото масло, на българските етерични масла в Европейския парламент?

На първо място е необходимо да спрем да правим избори през три месеца в България, така, че да можем да ангажираме повече хора, които да пътуват в Брюксел и да организираме подобно събитие. Надявам се в рамките на тази календарна година да направим нещо такова, ако разбира се, индустрията в България е готова да го направи, ако са готови да изпратят свои представители, да изпратят мостри, да организираме щанд. И аз мисля, че Европейският парламент може да се превърне в много добра платформа да рекламираме един от националните символи на България така, както преди време по поканата на колегата Емил Радев Варненското златно съкровище гостува тук.


Много е хубава вашата идея, г-н Новаков, и понеже проблемът с регламента и приравняването на етеричните масла към химическите субстанции тръгна все пак от обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“, тази идея ще продължим да я следим и ще продължим да ви търсим с въпроси за нейното развитие.

Благодаря ви за това, че повдигнахте тази тема и дадохте трибуна на кмета на Казанлък, която алармира всички нас за този проблем. Надявам се на подкрепа и от служебното правителство, защото ще ни трябва позиция в Съвета, където да се блокира ако такова предложение бъде изпратено както до тях, така и до Парламента.

Comments


bottom of page