top of page

В Европа има серозен недостиг на шофьори, нужни са стимули за образованието на младите в бранша

Updated: Jan 26

Dir.bg Автор: Георги Велев, 3e-news.net


Сериозният недостиг на шофьори на камиони в Европа може да доведе до проблеми за транспортния бранш. Това коментира пред журналисти евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.


По думите му изчисленията показват, че в момента липсват над 650 хиляди професионални шофьори в ЕС, а нуждата от тези специалисти ще се увеличава. Прогнозите са, че в следващите години на Европа ще са ѝ необходими около 2 млн. шофьори, обясни Новаков. Според евродепутатът към момента не е ясно откъде ще дойдат тези хора. Затова и Европа ще насочи усилия към образователните системи за подготовка на тези кадри. Те първа обаче бъдещата Европейска комисия и парламент ще разработват в детайли какви ще са стимулите за младите хора да станат правоспособни шофьори. В тази посока ще се работи и с професионалните гимназии занапред.


В същото време обаче има и друг проблем. Някой държави - членки настояват все по-млади шофьори на по 17 години да могат да има карат камиони. Аз лично не искам да виждам млади хора на тази възраст да управляват 40 - тонен камион. Това трябва да се извършва само с придружител, сподели опасенията си евродепутатът. Той припомни, че има проучвания, които показват, че 2 от 5 катастрофи в ЕС са причинени именно от млади шофьори. Заради това е разумно те да бъдат с придружител в началото на професионалната си кариера.

ЕП работи в други посоки по отношение на възрастните шофьори - любители. В момента се дискутира вариант шофьори над 70 - годишна възраст да преминават обстойни медицински прегледи и да се доказва, че те адекватно могат да реагират на различни ситуации на пътя. И дали правилно осъзнават рисковете на пътя както и да носят отговорност.


Нова шофьорска книжка за SUV?

В момента в Брюксел и Страсбург се прокрадва идеята да има и нов вид шофьорска книжка - категория B+, която да се издава специално за шофьори на SUV автомобили с тегло над 1.7 тона. Тази идея не се подкрепя от Новаков и екипа му. Според него тази специална книжка ще повлияе и върху документите за електромобилите, защото те традиционно са по-тежки от колите с ДВГ.

Новаков обясни още, че очаква през февруари Съдът на ЕС да се произнесе по българската жалба за пакет "Мобилност". В заведеното дело страната ни бе подкрепа от Полша и Малта, припомни евродепутатът. Ако съдът се произнесе в наша полза, то пакетът ще отпадне в частта за връщането на превозното средство на всеки 8 седмици в страната на произход.


По отношение на Шенген и влизането на страната ни депутатът очаква повече детайли и обяснения как точно това се случва в морския транспорт. Защото има редица пристанища между България и Румъния, които сега трябва да са част вече от шенгенското пространство. Това би облекчило трафика по двата моста над река Дунав, смята Новаков. Изчисленията показват, че средно между 200 и 240 евро на камион на ден се губят от стоене по граничните пунктове. Основно забавянето идва от проверка и обработка на документите като различните държавни органи си прехвърлят отговорността за това. "Технологиите вече позволяват да се правят проверки, глоби, измерване на тонаж, проверки за емигранти, на различни места в страната и не е задължително всичко това да се случва точно на границата. Така се образуват километрични задръствания, припомни евродепутатът.


За съжаление идеята всеки камион да бъде обработван и проверяван за по-малко от минута няма да бъде приета от този Европарламент. Топката остава в ръцете на следващите евродепутати.


Новаков подкрепя и идеята шофьорската книжа за всички да бъде дигитална. Но това решение също е в полето на следващия ЕП.

Comments


bottom of page