top of page

Въпрос на време е България да бъде приета изцяло в Шенгенското пространство

Интервю за Българската телеграфна агенция (БТА), автор: Никол Николова


Беше плод на много усилия и е въпрос на време България да бъде приета изцяло, каза за БТА евродепутатът от Група на Европейската народна партия (Християндемократи) Андрей Новаков за приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода от месец март.


Той отбеляза, че много хора са допринесли и то много дълги години. Не мога да не отлича и това, което Борисов направи, включително във финалния етап на преговорите, за да може да направи така, че България да стане част от Шенгенското пространство, да взима решения заедно с всички останали, които членуват в Шенген, да могат поне онези седем, осем милиона пътници, които пътуват през международните летища в България да се ползват от това облекчение, а надявам се съвсем скоро и всички, които пътуват по суша, каза още евродепутатът.


Какво ще доведе до отпадане на проверките и по сухопътните граници

Според Новаков до отпадане на проверките и по сухопътните граници ще доведе резултатът от изборите в Австрия. Почти няма човек, който да не вярва, че политическите мотиви България и Румъния да не бъдат приети изцяло в Шенгенското пространство, са само и единствено опасенията на настоящото правителство в Австрия, че това би довело до по-нисък резултат на изборите, смята той. Според него историята показва, че подобно поведение със сигурност не води до успех. Никога няма да привлечеш евроскептични гласоподаватели към себе си. Това, което можеш да направиш, е да отблъснеш проевропейските, защото и колеги тук от Австрия, с които коментираме, казват, че трудно намират аргументи, с които могат да обяснят това поведение, посочи Новаков.


Как европейските избори ще повлияят присъединяването ни към Шенген

Опасявам се само да не е негативно, тъй като в миналото, още преди да стане ясно как точно ще бъдем приети в Шенгенското пространство и в какви срокове, у хората усещах негодувание от това, че страната ни се третира по този начин и надявам се то да не е покълнало до степен, в която да е необратима, коментира Новаков влиянието на европейските избори на процеса на присъединяването ни към Шенген.

Тук не мога да не отлича и усилията на вицепремиера Мария Габриел, която благодарение на солидните си контакти и в Европейската комисия, и в Съвета, и тук, в парламента, направи така, че институциите тук да се произнасят многократно в подкрепа на това България да бъде незабавно приета, каза още евродепутатът.


Какво може да очаква България на фона на белгийското председателство

Не виждам знаци, в които белгийското председателство да е припознало като приоритет разширяване на Шенген и приемане на България и Румъния по суша, заяви Новаков. Според него това може да се промени с времето, но лично той няма особени очаквания. Белгия не е държава, която лесно би припознала такъв приоритет, смята евродепутатът.

Предполагам, че стратегическите интереси на държавата са съвсем други и са свързани по-скоро с отбрана, отбеляза Новаков. По думите му това е тема, която е актуална в цяла Европа и за жалост става все по-актуална, но според него приемането на България в Шенген би повишило сигурността в цяла Европа, защото това би помогнало на нашата държава да пази още по-добре границите си, възползвайки се изцяло от ресурсите на Европейския съюз. По думите му едно е да пазиш външна граница на ЕС с Атлантическия океан, а съвсем друго е Черно море, където се водят боеве. Не че омаловажавам усилията на властите в Белгия и в Нидерландия, но фактите са такива, коментира Новаков и припомни, че имаме и непрежалими загуби, в които гранични полицаи се простиха с живота си, пазейки българската граница.

Comments


bottom of page