top of page

България е на път да загуби поне половината от парите по Плана за възстановяване и устойчивост

За две години България е получила едва 1% от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви евродепутатът от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков в интервю за телевизия CNN Румъния (Antena 3) и подчерта, че политическата нестабилност и поредицата от избори са причината до България до този момент да са достигнали плащания в размер на едва 42 млн. лв. от наличните за страната ни 6,9 млрд. лева.


Забавянето е огромно и по мое мнение поне половината от тези средства са в риск. В тези трудни времена нито един политик и нито едно правителство не трябва да позволи такова нещо да се случи, заяви Новаков и добави, че такава възможност държавите имат само веднъж.


„Не искам да бъда на мястото на този политик, който някой ден трябва да обясни на младото поколение защо страната му не се е възползвала максимално от тази възможност“. По думите му страните-членки са изправени пред предизвикателството да работят едновременно по изпълнението на оперативните програми и да разработват своите Планове за възстановяване, но „щом има държави, които успяват да го направят и даже подготвят инвестиции занапред, значи явно ние изпускаме нещо“.


Координаторът на Европейската народна партия в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент прогнозира, че конкретно за България общата сума от оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост възлиза на финансиране, което в идващите седем години може да промени значително средата у нас. „Изморих се България и Румъния да бъдат сочени с пръст и да ни се слага етикет, че не можем да се възползваме от това, което сме договорили. Бих искал вместо да изоставаме и да се борим със зъби и нокти да сме в Шенген и Еврозоната, да ни сочат за пример как нови страни-членки напредват и настигат старите европейски държави“.


Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Освен че работи по Общия регламент за управлението на средствата от ЕС, той бе докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19. През последните шест години той е част от преговорния екип на Европарламентa за ежегодните бюджети на Европейския съюз. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).

Comments


bottom of page