top of page

Андрей Новаков става автор и вносител на отчета на Европарламента за 2022 г.

Европейският парламент определи Андрей Новаков за основен докладчик по процедурата за освобождаване от бюджетна отговорност за 2022 година. Това е един от основните доклади в работата на институцията, който анализира всички разходи в бюджета на Европарламента и прави оценка на целесъобразността на плащанията.

За първи път досега такъв доклад е поверен на българин.

Специалистите определят миналата 2022-ра година като особено сложна за финансов отчет и анализ заради необходимостта от спешни и непредвидени плащания, свързани с оздравителни мерки след кризата с COVID-19, войната в Укракйна и разходите на институциите, реализирани в ситуация на форсмажор. В допълнение към това в същата година Европейският парламент бе обект на атаки поради повдигнати обвинения за корупция към негови членове от различни делегации.Андрей Новаков стартира срещи и разговори с представители на всички генерални дирекции в Европейския парламент, започвайки с председателя Роберта Мецола. Двамата се обединиха, че прозрачността е основен фактор и гаранция за преодоляване на финансови нередности, опит за измами и риск от корупция. Това е и причината Роберта Мецола да инициира изготвянето на нови правила за прозрачност и деклариране на финансовите интереси на евродепутатите, които влязоха в сила в началото на месеца.


Представянето на първа чернова на доклада е предвидено за работно заседание на Комисията по бюджетен контрол (CONT) в края на месец януари, a депутатите от Европарламента ще гласуват резолюция по доклада на своята пленарна сесия през месец април 2024 г.

Comments


bottom of page