top of page

Андрей Новаков пред ФАКТИ: Като знаем какви ги наговори Денков, да мислим за Шенген по суша граничи с наглост

Интервю пред Fakti.bg


Камион да минава границата за 60 секунди – мит или реалност… Шенген и еврозона – колко сме близо или далеч… Пред ФАКТИ говори Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.


Г-н Новаков, Европейският парламент одобри идеята един камион да бъде обработван средно за 60 секунди на вътрешните граници на ЕС. Мечта или действителност е това?

Довчера беше мечта, днес е действителност. Никога няма да забравя как тази идея ми хрумна преди около 2 години. Русе, горещ ден през август 2022 г., километри от камиони и шофьори, чакащи с дни в кабините при жега, без вода, без тоалетна или поне място да се измият. Хаос с гишета на няколко институции на едно място, нула координация. Това просто повече не можеше да продължава така.


Знам, че у много хора идеята за проверка за 60 секунди буди недоверие и звучи като слоган на фантастичен филм, но ви гарантирам, че това е напълно възможно. Щом влакова композиция с няколко десетки вагона може да премине за 25 минути, защо един камион да не мине за една?


Реално какво се случва, когато един камион стигне границата. Какво следва?

Следва това, че на едно място се струпват всякакви проверки и контроли, които незнайно защо трябва да бъдат извършени в една точка и в един момент от пътуването. Аз твърдя, че всичко е въпрос на организация и малко усилие от страна на държавата. Не ме разбирайте погрешно, аз държа на проверките и на контрола, на безопасността и на това всички правила да бъдат спазени. Но! Вярвам и настоявам, че проверките могат да бъдат разпределени равномерно и че държавата има механизми, с които да облекчи шофьорите поне откъм време за престой на ГКПП.


И обикновено камионът виси 2 или 3 дни. Шофьорите са свикнали…

Какво значи свикнали... Бих казал, че привидно са се примирили, но това далече не означава, че трябва да се превърне в норма. От тази професия ежедневно се отказват десетки шофьори, а загубите за компаниите се изчисляват с по 200 евро на камион на ден. При чакащи с дни стотици камиони, сметката как всичко това се отразява на икономиката е проста. Още повече, че тук не говорим само за български проблем. Темата засяга няколко държави в Европейския съюз, а опашки се образуват не само на нашите граници.


Скоро пътувахте с един тир на запад от България. Сблъскали сте се с искане на подкуп. Как става. Директно или…

Всеки шофьор знае как става и едва ли е най-разумното нещо да обяснявам в медиите какви прийоми се ползват. Факт е, че опити за това има, а и съм далеч от това да мисля, че те са изключение.


Какви са новите правила за мигрантите в ЕС. Вече проверката ще е на самата граница. Какво ще включва тя?

Новият пакт е нещо положително за България, защото ни дава повече гъвкавост и ни позволява да се справяме с нелегалната миграция с повече инструменти. Въвежда се скрининг със снемане на отпечатъци и биометрични данни, а това ще даде проследимост, за да не може някой, на когото е отказано убежище, да търси такова другаде в Европа.Идеята е нелегални мигранти да не може да влязат в ЕС, ако не докажат че бягат от война… Какво следва?

Икономическите мигранти ще остават в центрове по външните граници на Европа, както се случва и сега. Предвиждат се и споразумения с държави, от които влизат мигранти като Тунис, Турция, Египет. Така връщането им обратно ще е много по-бързо, ще има по-бърза процедура за даване или отказ на убежище.


Как гледат в Брюксел на случващото се с МВР. Разбират ли изобщо за какво става въпрос у нас?

Как да очакваме някой отвън да разбира за какво става дума у нас, като на този въпрос очевидно и ние не можем да си дадем отговор. Или поне не изцяло. Случващото се в държавата ни петни имиджа и буквално слага черта на години целенасочена работа за постигане на доверие към службите и към политическата ни класа. Хората, арестували действащ лидер на най-голямата политическа партия, носителите на „промяната“ в прегръдка с престъпния свят. За някои думите ми може да са силни, но за мен са точни - това е не просто срам, а погром за всичко постигнато досега.


Шенген по суша… Реалност или през крив макарон, както обичаме да казваме в България?

При всичко случващо се в момента и след като знам какви ги наговори акад. Денков в качеството си на министър-председател, да мислим за Шенген по суша в този момент граничи с наглост и лицемерие. Ако до онзи ден позицията на Австрия по Шенген бе политически театър за домашна употреба, то днес се оказва обосновано със снимков материал, а медийните публикации са по бюрата на австрийските министри и хранят предизборната им кампания. Влизането ни в Шенген по суша ще се забави. Няма как да искаш Европа да ти вярва, когато борбата с престъпността и корупцията се свежда до снимка на пудел с кашон пълен с банкноти. Лично мен като политик и евродепутат би ме било срам да търся подкрепа точно в този момент. Също така, от гледна точка на превозвачите, Шенген и еврозоната са скачени съдове с ефект 1+1=3. Има и още една лоша новина - влизането в еврозоната е под риск от забавяне не само поради проинфлационната политика на последния финансов министър, а и поради липсата на доверие у него. Само преди дни НС наложи мораториум върху разходите с публични средства - много ясен сигнал към Брюксел и то докато по различни кабинети на ЕК се пише докладът, който трябва да оцени дали сме готови, или не. Ето дотук се докарахме. „Промяната“ на тези хора ни тегли назад.

Kommentare


bottom of page